Składniki:
Dodatki
Do jednej miski wbić żółtka do drugiej białka i odstawić na bok. Do żółtek dodać suche składniki oraz olej, następnie powoli dodać mleko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i dodać do masy delikatnie mieszając. Odstawić na chwilę aby ciasto odpoczęło.
Jabłka obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Całość przełożyć do miski dodać cukier brązowy i cynamon, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić.
Rozgrzać gofrownicę na najwyższy poziom mocy, wnętrze posmarować roztopionym masłem. Nalewać ciasto i piec na złoty kolor kontrolując czas. W moim przypadku gofry piekły się ok. 9
minut. Gotowe gofry podawać z konfiturą z czarnej porzeczki, bita śmietaną oraz jabłkami. Całość posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym.
Smacznego 🙂