SKŁADNIKI

Składniki:

  • 150g maki tortowej
  • 150g mąki krupczatki
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 80 ml oleju roślinnego np.: rzepakowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 30 g drobnego cukru
  • sól
  • 20 g roztopionego masła

Dodatki

  • 2 jabłka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • bita śmietana
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • cukier puder
  • syrop klonowy (opcjonalnie)

przepis

Do jednej miski wbić żółtka do drugiej białka i odstawić na bok. Do żółtek dodać suche składniki oraz olej, następnie powoli dodać mleko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i dodać do masy delikatnie mieszając. Odstawić na chwilę aby ciasto odpoczęło.

Jabłka obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Całość przełożyć do miski dodać cukier brązowy i cynamon, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić.

Rozgrzać gofrownicę na najwyższy poziom mocy, wnętrze posmarować roztopionym masłem. Nalewać ciasto i piec na złoty kolor kontrolując czas. W moim przypadku gofry piekły się ok. 9
minut. Gotowe gofry podawać z konfiturą z czarnej porzeczki, bita śmietaną oraz jabłkami. Całość posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym.

Smacznego 🙂

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w przeglądarce internetowej lub w konfiguracji usługi zgodnie z zasadami określonymi w naszej polityce prywatności. Sprawdzisz tam również zasady przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych. POLITYKA PRYWATNOŚCI >

Skip to content